Solar tuinverlichting wordt een populaire keuze bij huiseigenaren in het hele land. Ze maken het toevoegen van verlichting aan uw buitenruimte probleemloos, omdat er geen noodzaak om een netstekkers te vinden en om kabels te verbergen. Ze zijn ook veel beter voor het milieu omdat ze gebruik maken van een hernieuwbare energiebron en u ook geld kunnen besparen, aangezien ze geen werkingskosten hebben!
In deze blog bekijken we enkele manieren waarop u problemen kunt oplossen met uw lampen op zonne-energie als u problemen ondervindt met uw nieuwe of bestaande verlichting.
Hoe werken ze eigenlijk?
Elke tuinverlichting op zonne-energie wordt geleverd met een zonnepaneel dat ofwel in de verlichting is ingebouwd, ofwel los van de verlichting op een spike is geplaatst die in de buurt in de grond kan worden geplaatst. Elk zonnepaneel bestaat uit kleinere zonnecellen. Elk van deze cellen gebruikt natuurlijk licht om elektriciteit te maken.
De zonnecel gebruikt licht om de elektronen te laten bewegen. Elk zonnepaneel bestaat uit twee lagen die aan elkaar zijn bevestigd. De eerste laag zit vol met elektronen, deze elektronen springen dan van de eerste laag naar de tweede laag. Deze beweging staat bekend als een ‘elektronenbeweging’ die een andere ‘elektronenbeweging’ maakt, enzovoort, deze beweging zorgt vervolgens voor elektriciteit die de zonnetuinlamp van stroom voorziet.
Zonnepanelen moeten in het ideale geval overdag in direct zonlicht worden geplaatst en kunnen op een volle lading de verlichting tot 8 uur van stroom voorzien.
Heeft u problemen met uw Solar verlichting? Maak u geen zorgen dit kan gebeuren van tijd tot tijd en we hopen dat deze tips voor het oplossen van problemen in staat zijn om u te helpen…
Controleer of er geen treklipje op de batterij zit
Dit geldt voor nieuw aangeschafte lampen. Soms zit er een treklipje op de batterij dat moet worden verwijderd voordat het lampje werkt. Als uw nieuwe solarlamp niet werkt, controleer dit dan zeker en zorg ervoor dat het verwijderd is. De batterij in uw lampen zal nu hopelijk beginnen te werken.
Controleer of ze aan staan
Het zal u verbazen hoe vaak mensen zich niet realiseren dat hun lampen een aan/uit-schakelaar hebben. Deze bevindt zich waarschijnlijk onder uw lamp/lantaarn of ergens rond het zonnepaneel. Controleer of de schakelaar, indien van toepassing, op aan staat en probeer het ’s nachts nog eens.
Zorg ervoor dat het zonnepaneel schoon is
Het is belangrijk om uw zonnepaneel schoon te houden! Een vuil zonnepaneel kan de hoeveelheid ontvangen lading beïnvloeden als de zonnestralen niet bij het paneel kunnen komen. Houd in de gaten hoe schoon uw zonnepaneel is, misschien moet het eens per maand of zo worden schoongemaakt. Neem hiervoor een pluisvrije, vochtige doek met lauw water en veeg deze voorzichtig schoon. Veeg daarna nogmaals af met een droge doek.
Bedek het paneel om het licht te testen
De meeste lampen op zonne-energie werken overdag niet. Om te testen of het licht werkt, moet u het zonnepaneel volledig afdekken om duisternis te simuleren. Dit is een geweldige, snelle manier om te controleren of ze werken als u niet wilt wachten tot het nacht is!
Zorg ervoor dat het zonnepaneel correct geplaatst is
Het zonnepaneel moet een zo groot mogelijk deel van de dag direct zonlicht ontvangen, anders wordt het misschien niet voldoende opgeladen.
Als u problemen hebt met de verlichting, controleer dan of de panelen niet in de schaduw staan van iets dat in de weg is gegroeid. Bomen en omliggende landschappen groeien met de tijd en kunnen schaduw veroorzaken op de panelen, waardoor ze de batterijen niet kunnen opladen. Zelfs de kleinste hoeveelheid schaduw verandert de opbrengst van de zonnepanelen. Als dit het geval is, is het misschien tijd om wat van uw planten terug te snoeien, of uw zonnepaneel te verplaatsen!
Uitschakelen en 72 uur laten opladen
Zonnelampen laden nog steeds op als ze niet aan staan, en door ze uit te zetten geeft u de batterij de kans om zich gedurende een aantal dagen met zonlicht volledig op te laden. Het is een idee om dit regelmatig te doen met al uw solarlampen, zodat ze een gezonde lading krijgen voordat u ze weer gebruikt.
Test met gewone batterijen indien mogelijk
In de meeste gevallen wanneer de zonnelampen niet werken, zijn het de batterijen die in gebreke blijven. Ofwel krijgen ze de lading niet, ofwel houden ze die niet vast. Als de lampjes werken met gewone batterijen, dan is het duidelijk dat het probleem ofwel met de oplaadbare batterijen ofwel met het zonnepaneel in uw artikel ligt.
Soms gaan uw lichten gewoon niet meer zo lang mee als vroeger en dit wordt meestal veroorzaakt door afstervende batterijen. Lampen op zonne-energie voor thuisgebruik hebben batterijen die misschien een paar jaar meegaan, maar die gemakkelijk kunnen worden vervangen door oplaadbare batterijen in uw plaatselijke winkel. Onthoud dat batterijen maar een beperkt aantal cycli meegaan voordat ze gewoon slecht worden en vervangen moeten worden.